Heeft u last van een keloïd litteken?
Een litteken is al vervelend, maar als deze ook nog eens doorgroeit tot een dikke en harde bult, kan het voor extra klachten zorgen. Een keloïd litteken ligt boven op de huid en kan zich uitbreiden tot buiten de plek van de oorspronkelijke verwonding. In tegenstelling tot bij alle andere littekens, zal het cosmetische aspect van een keloïd helaas nooit spontaan verbeteren en is tussenkomst van een dermatoloog vaak nodig. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.
Wat is een keloïd litteken?
Wanneer er sprake is van een abnormale aanmaak van littekenweefsel noemen we dit “keloïd”. Dit soort littekens is vaak dik, hard, rood tot huidkleur en kan voor jeuk- en pijnklachten zorgen. Net als een hypertrofisch litteken ligt een keloïd bovenop de huid. Het grote verschil is echter, dat een keloïd litteken doorgroeit en zich daardoor kan uitbreiden tot buiten de randen van de oorspronkelijke verwonding. Daarnaast brengen ze vaak jeuk- en pijnklachten met zich mee. Dit alles zorgt ervoor dat de meeste mensen het zeer (cosmetisch) storende littekens vinden.
Hoe ontstaat een keloïd litteken?
Normaal gesproken ontstaan littekens alleen wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval, huidaandoening of operatie. Tijdens het genezingsproces dat hierop volgt, behoort de huid een normale hoeveelheid bindweefsel (collageen) aan te maken. Bij een keloïd is beiden helaas niet het geval. De huid maakt, soms zelfs zonder dat er een huidbeschadiging aan vooraf is gegaan, een abnormale hoeveelheid bindweefsel aan. Hierdoor wordt het litteken veel groter en dikker dan noodzakelijk is voor het herstel. De oorzaak voor het ontstaan van keloïd is onbekend. Wel weten we dat het vaker voorkomt bij mensen met een donker huidtype en dat erfelijkheid waarschijnlijk ook een rol speelt.
Behandeling van een keloïd litteken
Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van een keloïd litteken te verminderen. Doordat onze mogelijkheden hierin beperkt zijn, is tussenkomst van een dermatoloog meestal gewenst. Soms is het mogelijk om het litteken operatief te verwijderen waarbij er wel een vrij grote kans is op recidief. Daarom wordt vaak gekozen voor het herhaaldelijk injecteren met corticosteroïden. Deze behandeling is meestal een kwestie van een lange adem omdat vaak meerdere injecties nodig zijn voordat het litteken kleiner en zachter wordt. Houdt u er daarnaast rekening mee dat littekenweefsel nooit volledig zal verdwijnen. De behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken van de littekens en, wanneer van toepassing, jeuk-, pijn- of andere klachten te verminderen. Wij bieden de volgende behandelingen voor keloïd littekens: