Heeft u last van een litteken?
Aan ieder litteken gaat een huidbeschadiging vooraf. Een val van de fiets, het doormaken van acne, een verbranding tijdens het koken of een chirurgische ingreep. Uw huid beschermt de binnenkant van uw lijf tegen schade van buitenaf en krijgt het daarbij soms flink te verduren. Dit kan resulteren in een variëteit aan littekens: groot of klein, verdikt of juist verzonken, wit tot rood of paars en al dan niet jeukend of pijnlijk. Hebt u een litteken of littekens waar u zich aan stoort en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.
Wat zijn littekens?
Littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval, huidziekte of operatie. Hoe groter de verwonding, hoe langer het genezingsproces is en hoe groter de kans is dat er een storend litteken ontstaat. Direct na de wondgenezing zijn bijna alle littekens wat rood en soms iets verdikt. Bij “normale” littekens trekt dit na enkele maanden weg waarna het een wit of huidkleurig strengetje of vlekje in de huid zal worden. Meestal geven deze “normale” littekens weinig tot geen klachten. In sommige situaties kunnen, onder invloed van verschillende factoren, storende littekens ontstaan. Afhankelijk van het soort litteken en de locatie op het lichaam, kunnen deze littekens bijvoorbeeld rood blijven, donkerder en/of dikker worden, gaan jeuken of pijn doen.
Hoe ontstaan littekens?
Nadat de huid beschadigd is, wordt het wondgenezingsproces in gang gezet. De huid maakt extra bindweefsel aan om de beschadiging op te vullen en zo de huid te sluiten. Wanneer de wondgenezing normaal verloopt, blijft de hoeveelheid extra bindweefsel beperkt tot een minimum en ontstaat een “normaal” litteken. De wondgenezing kan echter ook negatief beïnvloed worden door bijvoorbeeld leeftijd, erfelijke factoren, huidskleur, krabben, een infectie, of een slechte doorbloeding. De hoeveelheid bindweefsel kan dan te sterk toe- of afnemen wat kan resulteren in (cosmetisch) storende littekens.
Vormen van littekens
Er zijn verschillende vormen van littekens te onderscheiden.
- Atrofisch litteken: ligt wat verzonken in de huid. De huid is bij dit litteken zichtbaar dunner en doorschijnender.
- Hypertrofisch litteken: verdikt litteken dat boven het huidoppervlak uitkomt maar wel binnen de randen blijft van de oorspronkelijke verwonding.
- Keloïd litteken: abnormale aanmaak van littekenweefsel. Dit litteken is vaak hard, verdikt, rood en geeft jeuk- en pijnklachten. Breidt zich uit tot buiten de randen van de oorspronkelijke verwonding.
- Acne littekens: ontstaan na huidbeschadigingen door acne.
- Automutilatie littekens: ontstaan na zelfbeschadiging.
- Chirurgisch litteken: ontstaan na operatieve ingrepen.
- Striae: lijnvormige littekens ontstaan na het uitrekken van de huid. Ook wel huidstriemen genoemd.
Behandeling van littekens
Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van littekens te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat de littekens helaas nooit volledig zullen verdwijnen. De behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken van de littekens en, wanneer van toepassing, jeuk-, pijn- of andere klachten te verminderen. Wij bieden de volgende behandelingen voor littekens: