Heeft u last van huidveroudering?
Net zoals de rest van ons lichaam, ontkomt ook de huid niet aan veroudering. De manier waarop de huid veroudert, kan per persoon echter sterk verschillen en hangt af van veel factoren. Rimpels, zonschade, verslapping en pigmentvlekken zijn bekende tekenen van huidveroudering die vaak als cosmetisch storend worden ervaren. Bent u niet tevreden met de manier waarop uw huid veroudert en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.
Wat is huidveroudering?
Huidveroudering is een normaal en onvermijdelijk verschijnsel. In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in structuur, kleur en samenstelling zichtbaar en waarneembaar:
- Rond het 25ste levensjaar gaan onze huidcellen steeds minder hard werken, waardoor de celactiviteit afneemt. De opperhuid wordt steeds dikker en stugger, omdat dode huidcellen minder snel worden afgevoerd. Hierdoor wordt de huid doffer, droger en ruwer. Ook worden de textuur van de huid en de poriën steeds grover.
- De fibroblasten zijn de belangrijkste cellen van de lederhuid en zijn van essentieel belang voor een stevige en elastische huid. Zij zijn namelijk in staat collageen en elastine te produceren die de huid stevigheid geven. Met het ouder worden gaan de fibroblasten steeds minder hard werken, waardoor de elastine- en collageenvezels minder krachtig worden en beschadigd raken. Het gevolg hiervan is dat de lederhuid zijn stevigheid en elasticiteit verliest. De huid wordt slapper en er ontstaan lijntjes, plooien en rimpeltjes.
- Onder invloed van hormonen en zonlicht kan er een verstoring ontstaan in de pigmentcellen, waardoor overtollig melanine (pigment) geproduceerd wordt. Dit geeft een ongelijkmatige verdeling van pigment, dat zich kan uiten in bijvoorbeeld een pigmentvlek, ouderdomsvlek of ouderdomswrat. Ook kan zonschade zich uiten in kwaadaardige plekjes als actinische keratosen, basaalcelcarcinomen en plaveiselcarcinomen.
- Het onderhuids vetweefsel neemt af in volume met het ouder worden. De huid verliest hierdoor steunweefsel. Dit uit zich in het vervagen van strakke contouren, verslappen van de huid en het ontstaan van wallen onder de ogen.
- De schedel krimpt bij het ouder worden en wordt letterlijk kleiner. De huid wordt echter minder elastisch en krimpt daardoor niet mee. De huid wordt dus te groot in verhouding tot de schedel. Dit veroorzaakt ook tekenen van veroudering en veranderingen in het gezicht.
Hoe ontstaat huidveroudering?
Naarmate we ouder worden nemen de stofwisselingsprocessen in onze cellen af waardoor de huid dunner, slapper, kwetsbaarder en droger wordt. Voor het verouderen van de huid zijn verschillende factoren verantwoordelijk. We maken daarbij onderscheid tussen intrinsieke en extrinsieke factoren. Intrinsieke veroudering is het natuurlijke proces dat vastligt in onze genen. Enkele kenmerken hiervan zijn het ontstaan van fijne lijntjes, het dunner worden van de dermis door verlies van collageen en elastine, het verlies van hydratatie, de afname van celvernieuwing in de lederhuid en het dikker worden van de bovenste laag dode huidcellen. Extrinsieke veroudering wordt beïnvloed door factoren van buitenaf, zoals blootstelling aan straling (UVA, UVB, HEV en infrarood), mimiek, alcohol en roken. Op zowel intrinsieke als extrinsieke factoren kunnen we tot op zekere hoogte invloed uitoefenen.
Behandeling bij huidveroudering
Bij Helon willen wij graag helpen om de storende tekenen van huidveroudering tegen te gaan en te verminderen. De behandeling van huidveroudering is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Het beste recept tegen algehele huidveroudering is een totaal aanpak bestaande uit de juiste ingrediënten in uw huidverzorging, het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème en het naleven van gezonde leefgewoonten. Daarnaast bieden wij behandelingen op maat om specifieke tekenen van huidveroudering te verminderen: