Heeft u last van zonschade?

Er zijn vele vormen van zonschade bekend. Hebt u last van vlekjes, plekjes, fijne lijntjes of huidveroudering? De kans is groot dat deze klachten voornamelijk zijn ontstaan door zonblootstelling. Elke vorm van zonschade behoeft een specifieke aanpak. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is zonschade?

Zonschade, of actinische schade, is schade aan de huid die ontstaat door blootstelling aan zonlicht (UV-straling). Naarmate we ouder worden en onze huid meer en langer aan zonlicht blootgesteld is, kunnen verouderingsverschijnselen meer op de voorgrond treden. Er zijn zowel goed- als kwaadaardige vormen van zonschade. Bij Helon behandelen wij enkel goedaardige zonschade. Wanneer de huidtherapeut twijfelt over de diagnose zal ze u altijd verwijzen naar uw huisarts of dermatoloog.

Hoe ontstaat zonschade?

Wanneer de huid langdurig en veelvuldig aan UV-straling blootgesteld wordt, worden bouwstoffen als collageen en elastine versneld afgebroken. De huid zal hierdoor stevigheid en elasticiteit verliezen waardoor fijne lijntjes en rimpels zullen ontstaan. Ook neemt het aantal pigmentcellen toe onder invloed van UV-straling. In een poging uw cellen te beschermen tegen de schadelijke effecten van het zonlicht, zullen de pigmentcellen meer pigment gaan produceren. Wanneer we ouder worden, resulteert dit vaak in pigmentophopingen die aan het huidoppervlak te zien zijn als lichte tot donkerbruine vlekken. Zonschade wordt het meest gezien bij mensen met een licht huidtype.

Vormen van zonschade

Er zijn verschillende vormen van goedaardige zonschade te onderscheiden. Alle vormen zijn gelokaliseerd op zonbeschenen delen van het lichaam zoals gezicht, decolleté en handen.

  • Ouderdomsvlekken: licht tot donkerbruine, egale pigmentvlekken.
  • Ouderdomswratten: licht tot donkerbruine, verheven plekken met een wratachtig oppervlak.
  • Couperose: netwerk van rode tot paarse uitgezette vaatjes.
  • Dermatosis papulosa nigra: kleine, donkerbruine tot zwarte ouderdomswratjes bij mensen met een donker huidtype.
  • Poikiloderma van Civatte: symmetrisch voorkomende, roodbruine vlekken in de hals met soms uitbreiding naar de nek en het decolleté.
  • Rimpels: fijne lijntjes tot diepe groeven op plekken waar verlies van volume optreedt, of overmatige spieractiviteit is.

Behandeling van zonschade op de huid

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om goedaardige vormen van zonschade succesvol te behandelen. De behandeling is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Een behandelplan bestaat vaak uit behandelingen bij ons in de kliniek, gecombineerd met (zonnebrand)producten voor thuisgebruik om uw huid dagelijks goed te kunnen verzorgen en beschermen. Wij bieden de volgende behandelingen aan:

Vragen over zonschade?

Stel vrijblijvend uw vraag over zonschade. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90