Heeft u last van veneus oedeem?

Krijgt u in de loop van de dag dikke en vermoeide benen? Hebt u last van spataders en een dunne, kwetsbare huid die slecht geneest? Wellicht ontstaan deze klachten door veneus oedeem, ook wel “chronisch veneuze insufficiëntie” genoemd. Wanneer u veneus oedeem niet laat behandelen kan dat ernstige gevolgen hebben. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is veneus oedeem?

Over het algemeen kenmerkt veneus oedeem zich door het ontstaan van dikke, vermoeide en rusteloze benen (restless legs) in de loop van de dag. De benen en enkels zwellen op door de ophoping van vocht waardoor de benen branderig, pijnlijk en stijf aan kunnen voelen. Door de toenemende druk in de slecht functionerende vaten kunnen op den duur spataders, bruine huidverkleuringen en uiteindelijk zelfs een ulcus cruris (open been) ontstaan. Veneus oedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem.

Hoe ontstaat veneus oedeem?

De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die er normaal gesproken voor zorgen dat bloed niet terugstroomt naar beneden, maar richting het hart geduwd wordt. Als de kleppen niet goed functioneren, worden bloed en weefselvocht niet goed afgevoerd. Gedurende de dag, wanneer de zwaartekracht op de benen werkt, zullen de enkels en benen dikker en vermoeider worden en rusteloos aan gaan voelen. De druk in de bloedvaten neemt toe, waardoor de vaten zich nog meer verwijden en de kleppen nog minder goed kunnen sluiten. Wanneer deze situatie aanhoudt, kunnen er zowel aan de oppervlakte als in het diepere systeem spataders ontstaan. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen wel een groter risico.

Behandeling van veneus oedeem

Bij Helon willen we graag helpen om de klachten van veneus oedeem te verminderen. De behandeling van veneus oedeem is niet voor iedereen hetzelfde. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we uw klachten en stellen een persoonlijk behandelplan voor u op waarin rekening gehouden wordt met uw wensen. Aangezien veneus oedeem een chronische aandoening is, zal het gaan dragen van therapeutisch elastische kousen na afsluiting van de behandeling meestal onvermijdelijk zijn. Wij zullen u hiervoor verwijzen naar een gespecialiseerd bedrijf bij u in de buurt. Wij bieden de volgende behandelingen voor veneus oedeem:

Vragen over veneus oedeem?

Stel vrijblijvend uw vraag over veneus oedeem. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90