Heeft u last van lymfoedeem?

Merkt u dat vocht zich ophoopt in één of meerdere lichaamsdelen? Ontstaat hierbij ook een zwaar en vermoeid gevoel? Lymfoedeem is een chronische aandoening waarbij er sprake is van ophoping van vocht in het lichaam. De aandoening kan aangeboren zijn, maar ook later in het leven ontstaan door bijvoorbeeld een ziekte of ingreep. Het opgehoopte vocht zorgt voor zwelling en extra klachten als een zwaar en vermoeid gevoel. Om verergering en uitbreiding van klachten te voorkomen is het belangrijk om lymfoedeem in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in één of meerdere lichaamsdelen als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in beweging en het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties. Het meest duidelijke kenmerk van lymfoedeem is dat het weefsel gezwollen is. Deze zwelling kan overal in het lichaam optreden, maar wordt meestal gezien in armen of benen. Of de zwelling indrukbaar is (pitting oedeem) of niet indrukbaar (non-pitting oedeem) zegt iets over het stadium van het lymfoedeem.

Hoe ontstaat lymfoedeem?

In het lichaam is een stelsel van lymfeklieren en lymfevaten aanwezig. Deze lymfevaten zijn belangrijk als er ergens in het lichaam te veel vocht is. Het vocht in de weefsels wordt door de lymfevaten afgevoerd. Dit lymfevocht is een vloeistof met eiwitten, afvalstoffen en afweerstoffen. Lymfoedeem ontstaat als het lymfestelsel niet in staat is het vocht uit het weefsel af te voeren. Dit kan komen doordat er te veel vocht wordt aangemaakt of de afvoer van vocht belemmerd wordt doordat het lymfesysteem niet goed functioneert. Er zijn twee vormen van lymfoedeem te onderscheiden:

  • Primair lymfoedeem: een aangeboren afwijking van het lymfestelsel kan resulteren in de aanwezigheid van minder lymfevaten en/of lymfeklieren waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Bij uitgebreide vormen van primair lymfoedeem kunnen klachten zich op zeer jonge leeftijd al openbaren. Bij mildere vormen beginnen klachten vaak op jongvolwassen leeftijd, tussen 18 en 35 jaar. Primair lymfoedeem is vrijwel altijd tweezijdig.
  • Secundair lymfoedeem: tijdens het leven verworven zwelling van een ledemaat of lichaamsdeel. Het kan zowel twee- als éénzijdig voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Secundair lymfoedeem kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een chirurgische ingreep, trauma, bestraling, infectie, vaatproblematiek of medicijngebruik. Ook komt secundair lymfoedeem vaak voor na de behandeling van kanker, waarbij lymfeklieren zijn verwijderd of bestraald.
Behandeling van lymfoedeem

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van uw lymfoedeem te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat lymfoedeem chronisch is en nooit volledig zal verdwijnen. De behandeling is erop gericht de situatie te verbeteren en stabiliseren waardoor verergering en uitbreiding van klachten voorkomen wordt. De behandeling van lymfoedeem is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor lymfoedeem:

Vragen over lymfoedeem?

Stel vrijblijvend uw vraag over lymfoedeem. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90